A nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium a fennállásának 400. évfordulójára emlékező rendezvényeken vett részt az AMMOA

 

A Bethlen Gábor Kollégium és Alapítványának meghívására 5 tagú delegáció  utazott  Nagyenyedre. Dr Legeza László, Dr Horváth Sándor, Mátrai Zoltán, Mátrai Éva, és egy fiatal diáklány

A meghívásra azért kerülhetett sor, mert együttműködési megállapodás keretében, A Moldvai Magyar Oktatásért Alapítvány  a rendelkezésére álló forrásokból anyagi támogatást nyújt az NBGA részére,

A megállapodás közvetlen tárgya a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégiumban tanuló csángó-magyar diákok időszakonkénti hazautazásának, illetve a kollégiumban töltött szünnapjaik költségének fedezése.

A nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium a fennállásának 400. évfordulójára emlékező és ünneplő emlékév eseménysorozata 2021. november 15-én indult el, de a megemlékezések 2022-es évben is folytatódtak.

A Fehér Megyei Magyar Napok szervezői úgy gondolták, hogy 2022 legfontosabb magyar eseménye a 400 éves Bethlen Gábor Kollégium méltó ünneplése. Ezért a magyar napok alkalmával került sor az évforduló megemlékezés-sorozat központi eseményére is. 

Ez az esemény nemcsak Nagyenyednek, Fehér megyének vagy a jelenkori diákoknak szólt, hanem a mindenkori véndiákoknak, tanároknak, és mindenkinek, aki úgy érzi, hogy osztozni akar az együtt ünneplés örömében. Ekkor került megszervezésre a mindenkori véndiákok találkozója is. Ezen alkalommal eseménydús programokban lehetett részünk. Bemutatásra került az erre az alkalomra készült Emlékalbum, de voltak képzőművészeti kiállítások, színvonalas és tartalmas előadások, koncertek. 

A Fehér Megyei Magyar napok ideje alatt,  június 9-10 között sor került a tanévzáró ünnepségre, illetve a hagyományos tornavizsga ünnepségre is. 

A Moldvai Magyar Oktatásért Alapítvány, a megállapodásban rögzített rendszeres utaláson túl, megítélt egy nagyobb összegű, rendkívüli támogatást is, melyet az ünnepségsorozat egy részének kiadásaira, többek között az emlékalbum költségeire a másik részét pedig díszfák vásárlására tudott fordítani a Nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium Alapítványa

Szimbolikus jelleggel, pénteken a diákokkal, szülőkkel, tantestülettel közösen elültetésre került 40 darab fa a kollégium torna kertjében és udvarán.

Egy résztvevő rövid beszámolója:

2022. június 9-12 között került megrendezésre a nagyenyedi Bethlen Gábor kollégium 400-éves jubileumi rendezvénysorozata. A rendezvényekre, támogatóként meghívást kapott az AMMOA kuratóriuma, valamint titkára is.

A kollégium udvarán napokon át folytak a különböző programok, ezzel kínálva szórakozást kicsiknek és nagyoknak. Állandó vásár, hagyományőrző programok, kiállítások, koncertek és számos különböző műsor fogadta a látogatókat. A megannyi program közös ismérve volt, a magyar identitás és hagyományápolás. Amint beléptünk az erdélyi műveltség enyedi fellegvárának falai közé, otthon érezhettük magunkat. A kollégium erős magyar szigetként magasodik, a mára már elrománosodott városban. Igazán jó látni, az ódon falakkal körülvett hatalmas udvaron ünneplő tömeget. A megannyi véndiákot, akik visszatértek az Alma Máterükhöz, valamint a csaknem félezernyi magyar kisdiákot, akik jelenleg koptaják az iskola padjait.

Az jubileumi ünnepségek csúcspontjaként egyházi és világi elöljárók, méltatták a Bethlen Gábor kollégium 400-éves működését. A kollégium vezetői név szerint köszöntötték a támogatókat, akik népes sorában, tudhatja magát az AMMOA is. A hivatalos rendezvényt követően állófogadáson vehettünk részt, ahol az évforduló tiszteletére kiadott könyvből, tiszteletpéldányokat kaptunk.

Kérdése van?

Vegye fel velünk a kapcsolatot.