AMMOA delegáció Székelyföldön és a Gyimesekben

 

 Gyimesbukkon-az-AMMOA-2022

A Dévai Szent Ferenc Alapítvány, Böjte Csaba meghívására 3 tagú delegáció járt Székelyföldön, a Gyimesekben. Mátrai Zoltán és Dr. Horváth Sándor a Kuratórium tagjai és T. Dévai Éva irodavezető

A látogatás célja az volt, hogy megtekintsenek néhány Gyermekvédelmi Központot az ott élő gyerekek életét, tájékozódjanak tanulmányaik folytatásáról,a magyar nyelv használatáról

A  Szent Ferenc Alapítvány a rászoruló gyermekek részére, Erdély szerte üzemeltet napköziotthonokat és bentlakásos gyermekotthonokat. Az intézményekben biztosítják a gyermekek mindennapi testi-lelki létfeltételeit, segítik őket a tanulás rögös útján való előre jutásban. Az Alapítvány intézményeiben, moldvai és gyimesi gyermekek is élnek, tanulnak

A több napos ott tartózkodás alatt betekintést nyertek  a csíkszereda, csiksomlyói, gyimesbükki, csíkszentsimoni otthonokba, találkozhattak az otthonok vezetőivel, nevelőivel és a gondozott gyerekekkel.

 

gyimesbukk-2

Gyimesbükkön Csaba testvérrel, és másokkal. A látogatással egyidőben filmet forgatott egy magyar stáb, és egy Magyrországról érkezett, többnyire fiatalokból álló csapat "adományként" a téli fűtéshez szükséges fát vágták, aprították fel. 

Megbizonyosodtak arról, hogy csángó gyermekek is vannak a gondozottak között, akik rendesen járnak iskolába, szakmát tanulnak, vagy gimnáziumi, egyetemi tanulmányaikra készülnek fel. Mindnyájan magyarul beszltek, ami egyértelmű bizonyítéka a magyar nyelv napi használatának, ápolásának, tanulásának.

Felmerült az a lehetőség, hogy az AMMOA a csángó gyermekek segítése érdekében rendszeres támogatást nyújtson.

Erről az AMMOA kuratóriuma döntése után, annak értelmében a két alapítvány együttműködési szerződés megkötésére készül.

 Csiksomlyo1

                             

A látogatás zárásaként a delegáció megtekintette a Csíkszentsimonban műküdő Szent László Gyermekvédelmi Központot, ismerkedett az ott folyó oktatási munkákkal.

20221022_121750

 

Ezzel egyidőben ugyanott került sor a Dévai Szent Ferenc Alapítvány 30 éves fennállására, Böjte Csaba által cereblált szent misére, amiben egyben megemlékeztünk az 1956-os magyarországi eseményekről is.

 

                                            20221022_115747-1

 

 20221022_121735

  

 

Kérdése van?

Vegye fel velünk a kapcsolatot.