AMMOA támogatás a Nagyenyedi Református Kollégium alapításának 400 éves évfordulója alkalmából

Bethlen Gábor felismerte az anyanyelvi oktatás fontosságát, és háborúk idején épített kollégiumot, amely ma, a világjárvány idején is őrzi az alapító szellemiségét. E szellemiség lényegét a fejedelem szállóigévé lett kijelentésével példázta:

"Nem mindig lehet megtenni, amit kell, de mindig meg kell tenni, amit lehet."

A Nagyenyedi Református Kollégium 400 éves évforuló megrendezéséhez járul hozzá anyagi támogatással a Moldvai magyar Oktatásért Alapítvány

Alapításának 400. évfordulóját ünnepli a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium. A kerek évfordulóról az intézmény különböző programokkal, konferenciákkal, találkozókkal kíván megemlékezni az elkövetkező egy évben. Indításként Bethlen Gábor születésének és halálának dátumán, november 15-én tartottak ünnepi megnyitót az iskola udvarán.


Fejedelem, a fundamentum áll! – hirdeti a kollégium tűzfalán elhelyezett molinó az 1622-es alapítás évével és a 2022-es évfordulóval, az intézmény és az Erdélyi Református Egyházkerület címere mellett.

Kiemelt támogatottunk a Nagyenyedi Kollégium, az ott tanuló moldvai és gyimesi csángó-magyar gyermekek. Ez azért is fontos, mert Nagyenyed környékén, az ún. szórványban sajnos egyre kevesebb magyar gyermek születik, és a Kollégiumban csak addig lehet fenntartani a magyar nyelvű oktatást, amíg van elég magyar tanuló.


Célunk, hogy minél több csángó gyermek és szülő figyelmét felkeltsük, és ráirányítsuk az itt folyó továbbtanulási lehetőségekre is. Az itteni diákok, a végzést követően , nagyobb eséllyel maradnak és boldogulnak szülőföldjükön.

Jelen támogatáson túl, továbbra is folyósítjuk a már több éve tartó csángó gyermekek utaztatását segítő adományunkat, hogy a nagyobb távolságokból utazók költségeit csökkentsük, körülményeit javítsuk.

 

 

 

Kérdése van?

Vegye fel velünk a kapcsolatot.