Csángóföldi győzelem: először lett magyar polgármestere Gajcsánának, így már két magyar elöljáró lesz Bákó megyében

„Magyarfalut megnyertük!

Egy kis törékeny lány, vállalva a magyarságát szembeszállt a politikai óriásokkal és győzött! Gal Alina lett a Bákó megyei Gajcsána község első magyar polgármestere” – fogalmazott Tánczos Barna.

 

Gal-Alina-Foto

„A fókuszom a fejlődésen és a haladáson van. Szeretném, hogy községünk olyan hellyé váljon, ahol minden lakos egy rendezett és fejlett közösség tagjának érezheti magát” – olvasható a Gal Alina jelöltségét hirdető RMDSZ-plakáton.

Eddig Bákó megyében csak Gyimesbükkön volt magyar polgármester, Oltean Péter személyében, akinek most sikerült egy újabb mandátumot szereznie.

Gyimesbükkön a lakosságnak 55 százaléka vallotta magát magyarnak a legutóbbi népszámláláson,

Oltean Péter a vasárnapi választáson 67 százalékkal nyert.

Hat Bákó megyei település önkormányzatába sikerült az RMDSZ-nek tanácsosokat bejuttatnia, ez rekordnak számít.

Pogár László, az RMDSZ Bákó megyei szervezetének elnöke az MTI-nek elmondta: a történelemben először több olyan község önkormányzatába is sikerült bekerülni, ahol korábban soha nem volt képviselője a moldvai csángóknak.

Ilyen a Bákótól öt kilométerre található, 9000 lakosú Ferdinándújfalu (Nicolae Bălcescu) község, melyhez közigazgatásilag a csángólakta Bogdánfalva tartozik, ahol egy, visszaosztással pedig akár két mandátum is juthat az RMDSZ-nek.

Porincsel (Parincea) községben – amelyhez a csángók által lakott Lábnyik is tartozik – két önkormányzati mandátumra számít a szövetség.

Klézse (Cleja) község önkormányzatába egy,

Perzsol (Parjol) községébe – melyhez Pusztina tartozik – szintén egy képviselőt juttat be az RMDSZ – mondta a Bákó megyei szervezet elnöke.

Pogár László úgy értékelt, a siker annak köszönhető, hogy a moldvai csángók látták: az RMDSZ tisztességes munkát végez, a közösségért dolgozik, ezt értékelték szavazatukkal.

Köszönetét fejezte ki a választóknak a bizalomért, Kelemen Hunor szövetségi elnöknek és Tánczos Barna Hargita megyei szenátornak pedig azért, mert támogatták a csángók törekvéseit.

Kelemen Hunor egyébként a kampány során a Bákó megyei csángókat – akik vállalva magyarságukat, tenni akarnak közösségükért – többször is követendő példaként említette a magyarlakta erdélyi településeken, többek között a Krónikának adott interjúban is.

A legutóbbi romániai népszámláláson az országban egyedül Bákó megyében nőtt a magyarok száma, a 600 ezer lakosú moldvai megyében 4651 ember vallotta magát magyar nemzetiségűnek. korábban írtuk

(Forrás: Krónikaonline.ro → https://kronikaonline.ro/erdelyi-hirek/elso-izben-lett-magyar-polgarmestere-a-bako-megyei-gajcsananak-az-rmdsz-szinekben-indulo-gal-alina-nyert)

Kérdése van?

Vegye fel velünk a kapcsolatot.