Csíkszeredai támogatás

Rendkívüli kuratóriumi ülésén gyors anyagi segítséget szavazott meg Moldvai Magyar Oktatásért Alapítvány a Csíkszeredai bentlakásos intézmény részére.

Csikszereda-talalkozo-2018

A szülők nehezen tudnak eljutni szülői értekezletekre, az intézménybe a nagy távolság és egyéb okok miatt. Csíkszeredába különbusszal történő utaztatásukhoz, és vendéglátásukhoz biztosított 1400 RON támogatást az AMMOA. amelyhez társult a KEMCSE pénzadománya is. Örömünket fejezzük ki, hogy segítségünkkel létrejöhetett ez a találkozó, amiről álljon itt a helyi vezető tanár, Ferencz Gabriella beszámolója.

Szülő-osztályfőnök találkozó a Csángó Továbbtanulók Közösségében

Csikszereda-talalkozo-2018-3

Április 26-án nagyszabású rendezvénynek voltunk házigazdái. Közös beszélgetésre, gondolkodásra hívtuk diákjaink szüleit, osztályfőnökeit. Az eseményt a szükség hívta életre, hiszen a Csíkszeredában továbbtanuló diákok szülei és osztályfőnökei négy év alatt a távolság miatt nem vagy csak nagyon ritkán találkoznak.

Ezt a rendezvényt a tavaly álmodtuk meg, az addig hagyományosan évente megrendezésre kerülő osztályfőnökök találkozó kibővítéseként. A ritka találkozások orvoslására több kezdeményezésünk is volt már, tanárokat vittünk Moldvába, de a leghatékonyabbnak ez látszik, hogy a szülők egy napra ide utazzanak. Fontos ez a találkozás. Mi nevelők kapcsolatban vagyunk a tanárokkal és a szülőkkel egyaránt és hidat képezünk a gyermeken keresztül közöttük, de a személyes találkozást beszélgetést ez nem pótolja.

A szülők délkor érkeztek a bentlakáshoz. Lepakoltak, kicsit megpihentek majd rövid városnéző sétára indultunk mely végén a Sapientia Egyetem étkezdéjében ebédeltek. Ez azért is fontos volt, hogy lássák az egyetemet, amely a felsőfokú tanulmányok folytatását jelenti itt Csíkszeredában. Ebéd után a diákok várták szüleiket, és immár közösen folytatták a sétát. Délután fél négykor kezdődött a szülőértekezlet, amin részt vettek a nevelők és a bentlakásba bedolgozó korrepetáló tanárok egy része is. Jelen volt Veress Erzsébet, Lőrinc Katalin, Pásztohi Enikő és Sárközi Sándor akik elmondták a szülőknek, hogy melyik tantárgyakat korrepetálják, milyen rendszerességgel jönnek a bentlakásba és, beszéltek az értettségi felkészítők rendszerességéről is. A szülőkkel átbeszéltük a diákok tanulmányi átlagait és a bentlakás nyújtotta lehetőségek- korrepetálás és felzárkóztatás- kihasználását. Beszéltünk a bentlakás szabályzatáról, a diákok egészségi állapotáról, a diákok iskola befejezése utáni lehetőségeikről is. Ehhez kapcsolódott Borbáth Erzsike néni is, aki a Domokos Pál Alapítvány által nyújtotta segítséget is bemutatta.

Csikszereda-talalkozo-2018-2

A szülőértekezlet után  átmentünk a díszterembe, ahová lassan érkeztek már az osztályfőnökök. A diákok az iskola előtt várták tanáraikat, bekísérték a terembe és bemutatták szüleiknek. Közben kávéval és a szülők által hozott finomságokkal kínáltuk az érkező vendégeket.  A találkozót Szén János a Kós Károly Szakközépiskolaigazgatója nyitotta meg, köszöntötte megjelenteket, majd egy Powerpointos bemutató előadást hallgathattak meg, melyből megismerhették a bentlakás életét, a diákok falvait KI HONNAN HÁNYAN, programjainkat, …. Ezt követően a szülők és osztályfőnökök külön-külön beszélgethettek a diákokról, iskolai teljesítményükről, viselkedésükről, sikereikről, kudarcaikról. Ez alatt a nevelők és korrepetáló tanárok is a szülők rendelkezésére álltak, hogy mindenkinek lehetősége legyen a személyes beszélgetésre. A napot az Izva hagyományőrző csoport műsora zárta, mely dallamvilága és táncai Moldvába és Gyimesbe repítették a nézőt.

 

Mindenképp hasznosnak és hiánypótlónak érzem ezt a z eseményt. A későbbiekben is szükségesnek látom ennek a találkozónak a megszervezését lehetőséget teremtve ezzel a nevelőknek, a szülőknek és az osztályfőnököknek a könnyebb, közvetlenebb kommunikációra hozzájárulva ezzel a diákok beilleszkedésének és teljesítményének a támogatásához, javításához.

Az esemény megszervezését a KEMCSE, és az AMMOA támogatta.

Ferencz Gabriella
vezető tanár

Kérdése van?

Vegye fel velünk a kapcsolatot.