Gyimesi és moldvai csángómagyar diákoknak középiskolai kollégiumot adtak át Csíkszeredában

Csángó Kollégiumot adtak át Csíkszeredában
 

Gyimesi és moldvai csángómagyar diákoknak otthonul szolgáló középiskolai kollégiumot adtak át pénteken délután Csíkszeredában. Az intézmény hivatalos átadásán köszöntőt mondott Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke.

Bár egy ideje már birtokba vették lakói a csíkszeredai Csángó Kollégiumot, a hivatalos átadást és felszentelést az elmúlt tanévben nem tudták megszervezni. A gyimesi és moldvai csángómagyar középiskolás diákok 1990 óta először élhetnek és tanulhatnak jól felszerelt, korszerű, minden igényt kielégítő saját kollégiumban.

2021_10_08_csikszeredai_csango_kollegium_ga-1

„Pontosan tudom, milyen közösségteremtő ereje lehet egy kollégiumnak és milyen életre szóló barátságokat tud adni. Ma nem akármilyen kollégiumot, vagy ahogy Erdélyben mondják, bentlakást avatunk, hanem egy csángó kollégiumot itt, Székelyföld szívében” – emelte ki ünnepi köszöntőjében Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke. A politikus kitekintett a moldvai csángó magyarság hányattatott sorsára, „lélekrablásnak” nevezve a Kárpátokon túli katolikus közösség történelmét. Kifejtette: Magyarországnak kötelessége a „lélekmentésben” segíteni a csángómagyarokat.

„A lélekmentés pedig azzal kezdődik, hogy az ösztönökbe menekült nemzeti önazonosság és hovatartozás érzését segítünk felemelni a tudatba. Ennek alapja pedig az anyanyelvű oktatás és nevelés biztosítása” – mutatott rá Kövér László. Kihangsúlyozta: nem véletlenül éppen Csíkszeredában avatják ezt a kollégiumot; a kedvező földrajzi elhelyezkedés mellett a városban komoly, három évtizedes múltja van a csángó diákok továbbtanulásának, oktatásának.

2021csango-viseletben-a-kollegium-atadasi-unnepsegen

Fotók: Gábos Albin

„Bízom benne, hogy a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége és Járai Zsigmond miniszteri megbízott együttműködésének köszönhetően a ma avatott intézmény mintakollégiummá válik, és nem csak az itt folyó nevelés minőségének tekintetében, hanem mintaként szolgál majd más erdélyi városokban létrehozandó csángómagyar bentlakások számára is” – mondta Kövér László.

A csángó oktatás megérett erre a kollégiumra
Az átadás alkalmával Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere elmondta: a csángó oktatás megérett egy csíkszeredai oktatási központ működtetésére. „Mindez a magyar összefogás eredménye” – hangsúlyozta a városvezető. A polgármester személyes kollégista élményeinek felidézését követően arra hívta fel a jelenlévők figyelmét, hogy minden hasonló intézmény szükséges azért, hogy a csángók ne szakadjanak le az anyanemzetről, Székelyföldről. Korodi Attila kihangsúlyozta: Magyarország hozzáállása a csángó kérdéshez példamutató.

„Ez az intézmény garancia arra, hogy Csíkszereda iskoláiban, utcáin a jövőben is csángó diákokat köszönthetünk. Azokat az értelmiségieket, akik tovább viszik a csángó sors ügyvitelét. Annak a sok lelkes embernek, aki ebbe bekapcsolódik, csak gratulálni tudok” – fogalmazott Korodi Attila.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke köszönetet mondott a magyar kormánynak az intézmény létesítésének támogatásáért. Hozzátette: Hargita megye és Csíkszereda városa is meg fog tenni mindent, amit lehet a csángó kollégium megmaradásáért és a csángó fiatalok boldogulásának elősegítéséért.

 
A Moldvai Csángómagyarok Szövetségének képviseletében Pogár László elnök mondott személyes hangvételű köszönetet a kollégium létrehozásában nyújtott magyar állami segítségért. Az elnök köszöntőjében kiemelte Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke, Járai Zsigmond csángó ügyekért felelős miniszteri megbízott és Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat vezetőjének szerepét a csángó oktatás támogatásában.

Az épületet Măriuţ Félix forrófalvi (Fărăoani) plébános szentelte fel, aki a bákói magyar miséken is ellátja az egyházi szolgálatot. Az ünnepségen közreműködtek a csángó kollégium diákjai, akik hagyományos énekeikkel és táncaikkal színesítették az eseményt.
Forrás:  a Maszol.ro portálról  Farkas Endre 2021. október 8.

Kérdése van?

Vegye fel velünk a kapcsolatot.