Könyvadomány Firenzéből, Toszkánából-Erdélybe az AMMOA közvetítésével

 

Alapítványunkat megkereste két Hölgy, akik még az 50-es években települtek ki Olaszországba. Ács Mária Budapestről indult és Firenzében alapított családot, míg Makár Zsuzsanna Szentendréről indult és szintén Toscanában vert gyökeret. Ő azóta Reggio Emiliában él.

 Mindketten özvegyek, gyermekeik felnőttek. 

Az időközben eltelt több mint két emberöltő alatt sem feledték hazájukat, és Itáliában is megmaradtak magyarnak.

Kérésük az volt, hogy az elmúlt évtizedek alatt felhalmozott magyar nyelvű könyveiket, juttassuk el olyan gyermekek részére, akik még hasznát vehetik, örömmel forgathatják azokat.

Így 2023.04.28.-án egy bérelt kisteherautóval útrakeltünk, és hazahoztunk 850 bedobozolt kötetet. 

Az adományban, a gyermekmeséktől a történelmi regényeken és a szépirodalmi klasszikuson keresztül a tudományos munkákig minden műfaj képviselteti magát.

 A leltározás során, jól láthatóvá vált, hogy a művek többségének spektrumában a magyarság nemzettudata,  hagyományaink védelme, identitásunk megőrzése áll. 

A könyvek azokról a gyökerekről szólnak, amelyeket Ács Mária és Makár Zsuzsanna az írott magyar betűk sokaságával próbált megőrizni.

A könyveket a Nagyenyedi Kollégium Bethlen Gábor Alapítványa részére ajánlottuk fel. Az Alapítvány szívesen vette a felajánlást, melyet a közeljövőben kiszállítunk Nagyenyedre. AMMOA--Konyv

Kérdése van?

Vegye fel velünk a kapcsolatot.