Magyarfalusi moldvai csángó gyerek táborozása Cegléden

Magyarfalusi gyerekek táborozása Cegléden

 

Cegled-foto

Magyarfalu,  Moldva egyik legkeletibb települése, mintegy 1400 lakosú zsákfaluban mindenki jól beszél magyarul, annak ellenére, hogy itt Bákó megyében mindenhol, csak román nyelvű óvoda és általános iskola működik. A szülők bár egymás között magyarul beszélnek a kicsikhez románul, "oláhul", hogy tudjanak boldogulni ebben a környezetben. A magyar tanítás az 50-es évek rövid életű  magyar iskolájának bezárása után, 2000 után kezdődött. Először csak kis fészerben, most már heti 5 órában az iskolában is tanul mintegy 120 gyermek írni és olvasni magyarul. A magyar foglalkozásokon teljesen fakultatívan vesznek részt a gyerekek. Azok a gyerekek akiknek meg van az összes jelenlétük nyáron jutalomtáborban részesülnek. Fontosnak tartjuk azt , hogy minden évben minimum egyszer az Anyaországban táboroztathassuk a gyerekeket. A  magyar környezet hatására a  gyerekek néhány nap után automatikusan "átállnak" és csak a magyar nyelvet használják. A 2018/2019-as tanév nagyon nehéznek bizonyult, nehezen sikerült megszervezni a külföldi táborozást a több mint 1000 km távolság miatt.

A ceglédi önkormányzat anyagi támogatásának és a lelkes keresztszülő csapatnak köszönhetően meghívást kaptunk , hogy 5 napot táborozhatunk 23 magyarfalusi gyerekkel és 2 pedagógus kíséretével.  A gyerekek családoknál voltak elszállásolva. Nagy szeretettel fogadtak minket. Az első napon a ceglédi moziban nézhettük meg közösen „A hiányzó láncszem” című animációs filmet. Ezt követően egy újabb élmény várt ránk a ceglédi fürdőben, ahol mindenki kiválaszthatta a számára megfelelő melegségű medencét.  A fürdőzés élményei mellet még egy finom ebédet is kaptunk. A fürdőzés után a fogadó családok jöttek a gyerekekért és mindenki visszatért a szállásra.

 

A második nap Kecskemétre a Hangszermúzeumba látogattunk ahol nagyon interaktív bemutatóban volt részünk, még a hangszereket is kipróbálhattuk. Ezt követően finom és különleges ebéd várt minket a Cézár étteremben.  Délutáni programunk az Arborétumban vezetett egy nagy sétára, jutalomként egy nagy játszótér várt minket.

Cegledi-tabor-foto-1

Szombaton a Ceglédtől nem messze található a „Csodacsikó” tanyán töltöttük a napot . Ahol már évek óta szerveznek a gyerekeknek nyári programokat, lehetőség volt játszani, pihenni, kézműveskedni, lovagolni, íjazni. A felnőttek ez időben ebédre paprikás krumplit készítettek.. Természetesen az innivaló és a fagyi sem maradt ki a mindennapi programokból. Nagy megtiszteltetésünkre Cegléd polgármestere látogatott meg minket, aki mindenkit meg is ajándékozott. Köszönetünket dalban fejeztük ki.

Vasárnap délelőtt a Katolikus templomba vettünk részt a szentmisén, zárásként moldvai szentes énekeket énekeltünk,folytatásként a Szabadság térre vonultunk, ahol egy kis táncos – mesés előadást mutattunk be, ahová meghívtuk a magyarországi keresztszülőket is. Az Ipartestületben egy közös ebéd várt minket ezt követte a hazautazás.

Cegledi-tabor-foto-2

Felejthetetlen élmény volt a ceglédi táborozás. Nagyon közeli kapcsolat alakult ki a gyerekek és a családok között. Nagyon sokat tanultak a gyerekek és sokat fejlődött a nyelvállapotuk is. Egy új világ nyílt meg a gyerekek előtt, láthatják azt , hogy az Anyaország támogat minket és valóban létezik egy ország ahol csak magyarul beszélnek. Hazafele mindenki az élményeiről beszélt és jó volt hallani, hogy csak magyarul beszélnek egymás között. Mindenkinek rövid beszámolót kell készíteni a tábor élményeiről.

 

Köszönjük szépen a ceglédi Önkormányzatnak a támogatást, a Moldvai magyar Oktatásért Alapítványnak-nak a pályázatírásért, bonyolításért, a közreműködést valamint  Csuri Károlynak,  aki képviselte ügyünket. A ceglédi keresztszülőknek a szervezést és mindenki másnak , aki valamilyen módon segített, hogy 23 magyarfalusi gyerek közösen táborozhatott Magyarországon. Isten fizesse!

 

Köszönettel: Kiss Csaba , magyarfalusi tanító.

Kérdése van?

Vegye fel velünk a kapcsolatot.