Támogatottaink életéről.

Álljon itt egy, a Moldvai  Magyar Oktatásért Alapítványhoz eljuttatott, köszönetet és beszámolót tartalmazó levél, melyet az egyik otthon nevelője, koordinátora küldött.

 

ta1

 

Tisztelt Támogatóink!

Szeptember 5 én ,csengetett az iskolacsengő és egyben jó szélesre tárta kapuit CSíkszeredában a Szent Ferenc Alapítvány közép iskolásokat tanulmányaikban támogató Szent István Otthon és  GyimesBükkön ugyancsak a Szent Ferenc Alapítvány által működő  Vigasztaló Szentlélek gyermekvédelmi központ. Az előbbi 32  középiskolás diákkal és az utóbbi  pedig 24 vegyes korosztályu gyerekkel -övodás kortól egész középiskolás korig.

cso1
Tartalmas elmúlt 3 hónapot tudunk magunk mögött. Az otthonok életében való beszokás elég nagy kihívás a gyerekeknek ,hiszen egy új világ -egy civilizáltabb, ahol nem kell vízért menni a patakra ,ha mosdani szeretnénk,ahol a mosdó helyiség nem a kerítés mögött van , a meleg víz nem akkor van csak ha előbb a legközelebbi cserjésről gac ágakat hoznak és aprítanak fel,napi rendszeres háromszori főétkezés és két uzsonna -gyümölcs - ,étkezések előtt kéz mosás,magyar szó,pontos időben való leülés tanuláshoz és még sorolhatnám lehetne,hiszen ezen dolgok mind mind újdonságot és egyben hatalmas kihívást jelentett gyerekeink számára. természetesen haladni kellett a tananyaggal is ,de annál kiemelkedőbb és felemelőbb dolgot mind azt ,hogy most már a gyerkőcök igazi gyerekekké  változtak ,akik szemében már nem a túlélési ösztön eltökéltsége tükröződik hanem már van benne -igaz még nem az igazi - de gyermeki pajkosság is.

szu1
Eddigi életükben,nem volt olyan ,hogy szülinapi torta,kirándulás ,iskolában pedig van tízórai, iskolában ha kell valami akkor nem kell sóvárogva néznie ,hogy a többi gyereknek valahogy kikerül de neki sosem,mert igyekeztünk -hála ÖNÖK nagy lelkű segítségének hogy nagyjából a többi gyerekhez hasonlóan legyen iskolai felszerelés,legyen cipő ,legyen új iskolatáska és benne minden apró gyerek szemekben csillogást varázsoló színes ceruza,amely kedvenc választott tolltartóban nagy becsben tartva.
Köszönjük és minden reggel hálával imádkozunk minden támógatónkért amelyet követni is lehet -román idő szerint 6.30 ,magyar időszerint 5.30 kor- rövid reggeli hálánkat és egyben imánkat a www.facebook.Szent István Otthon Csíksomlyó facebook oldalon.
Kívánunk egy nagyon szép kegyelmekben gazdag Ádventi időszakot !

ad2
Őszinte tisztelettel  -Zsóka - koordinátor   

Kérdése van?

Vegye fel velünk a kapcsolatot.