Új óvodát-bölcsődét és modern tornakertet kapott Nagyenyeden a Bethlen Gábor Kollégium

Évszázadokra tervez Nagyenyed: új óvodát-bölcsődét és modern tornakertet kapott a kollégium 

Népes ünneplő közösség részvételével került sor szerdán Nagyenyeden a Bethlen Gábor Kollégiumban működő új óvoda- és bölcsődeépület, valamint a korszerűsített tornakert átadására. A magyar kormány óvodafejlesztési programjának köszönhetően a dél-erdélyi város legkorszerűbb új oktatási intézményét avatták fel.

Nagyenyed-ovoda-avatas

Kató Béla: „amikor az ember bölcsődét és óvodát épít, a következő évszázadokra tervez”

• Fotó: MTI/Kiss Gábor

Új, tágas óvodát és bölcsődét avattak  Nagyenyeden a Bethlen Gábor Kollégium épületegyüttesének szomszédságában. A magyar kormány által támogatott beruházás keretében adták át a kollégium korszerűen felújított tornakertjét is az új focipályával és egy multifunkcionális kézilabda- és kosárlabdapályával. Megújultak a több hektáros iskolakert sétányai is: az egész szabadtéri sportlétesítmény korszerű kivilágítást kapott. A 280,7 millió forintos beruházással Nagyenyed legmodernebb óvodáját-bölcsődéjét, illetve szabadtéri sportlétesítményét avatták fel a magyar kormány képviselőinek jelenlétében. 

Az ünnepségen részt vett Potápi Árpád János, Magyarország miniszterelnökségének nemzetpolitikai államtitkára, dr. Grezsa István, a Kárpát-medencei óvodafejlesztésért felelős miniszteri biztos, Brendus Réka, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkárságának főosztályvezetője, valamint Mile Lajos, Magyarország kolozsvári főkonzulja. Az erdélyieket Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke, Kántor Csaba püspökhelyettes, Iulia Diana Oana Badea, Nagyenyed polgármestere, Lőrinc Helga alpolgármester, Vincze András, Fehér megye alprefektusa, Gudor Kund Botond esperes, Tőkés Zsolt, az Erdélyi Református Egyházkerület ügyvezető főgondnoka, Ladányi Árpád Csaba, az RMDSZ Fehér megyei elnöke, Nagy Tímea, Fehér megye kisebbségi tanfelügyelője és Szabó Csilla, a Romániai Magyar Pedagógusszövetség (RMPSZ) Fehér megyei elnöke képviselte. A házigazda szerepét Szőcs Ildikó, a Bethlen Gábor Kollégium igazgatója töltötte be. A rendezvényen a kollégium diákjai, óvodásai, szülők és a környékbeli református gyülekezetek lelkipásztorai is részt vettek.

Nagyenyed-ovoda

• Fotó: MTI/Kiss Gábor Gyerekekre alapozott tervezés  Ünnepi igehirdetésében Kató Béla püspök úgy fogalmazott: a mai ünnep fontos stáció abban a sorozatban, amit Isten nekünk ajándékozott. Amikor az ember bölcsődét és óvodát épít, a következő évszázadokra tervez. Mi ezt a tervezést csakis a gyerekekre alapozhatjuk. A mi nemzedékünk most abban a szerencsés helyzetben van, hogy az anyaország kormányának támogatásával olyan álmokat tud megvalósítani, amelyek fontosak közösségünk életében” – fogalmazott az egyházi elöljáró.

Az Erdélyi Református Egyházkerület vezetője hangsúlyozta: a hatalmas történelmi értéket jelentő nagyenyedi örökségünk csak úgy maradhat fenn, csak addig lesz kollégium és óvoda, amíg a környékbeli települések református gyülekezetei és a város magyarsága itt marad, itt él, és a következő nemzedékek is itt terveznek jövőt maguknak.

Szép példa a románság számára is Meleg szavakkal szólt az egybegyűltekhez Iulia Diana Oana Badea, Nagyenyed polgármestere is, aki méltatta a magyarság és a református egyház példás együttműködését a különböző oktatási projektek megvalósításában.

Irigykedve tekintek a gyümölcsöző együttmunkálkodásra, amiről szép szavakkal beszélek Nagyenyed határain túl is, mert ez a román közösség számára is egy jövőbe mutató, szép példa” – mondta az elöljáró, aki pedagógusként a tanügyi rendszer legfontosabb befektetésének nevezte a bölcsőde- és óvodafejlesztést. Minden erre alapszik, és minden ebből indul ki, hangsúlyozta. Véleménye szerint, ha Romániában komolyabban kezelnék az óvodafejlesztési programot, sokkal kevesebb lenne az iskolaelhagyás.

Nagyenyed-Potapi-allamtitkar

• Fotó: MTI/Kiss Gábor

Félszáz régi-új intézmény

Köszöntő beszédében Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár számadatokkal illusztrálta a hatalmas méretű befektetést az óvodafejlesztésbe.

A Kárpát-medencében az utóbbi években 713 óvodát újítottak fel és 179 újat építettek. Ebből az erdélyi rész 103 új tanintézmény és 376 felújított óvoda és bölcsőde.

„Minden régiónak és minden településnek megvannak az eredményei, amire büszkék lehetünk. Olyan oktatási intézményrendszert akarunk kiépíteni, ahol gyerekeink magyarul ismerkedhetnek a világgal és egymással. Ahol barátságokat is magyarul tudnak kötni, és utána magyar oktatási intézményben folytathatják tanulmányaikat” – fogalmazott a budapesti politikus.

Grezsa István miniszteri biztos beszédében számos Kárpát-medencei útját elevenítette fel, amikor Kolozsvártól a Felvidékig települések tucatjain kerül sor szinte napi rendszerességgel valamilyen tanintézmény, vagy a helyi magyarság számára más fontos intézmény átadására.

A magyar kormány képviselője kiemelte: 101 évvel a trianoni döntés után van, amit ünnepelnünk, van, aminek örülnünk, megéri magyarnak lenni és magyarnak megmaradni a Kárpát-medencében. 

Szőcs Ildikó igazgató a Krónikának elmondta, hogy a Bethlen Gábor Kollégium több éven át tartó teljes felújítási tervébe a régi óvoda épülete már nem kerülhetett be. Nagyon rossz állapotban van, amit nem éri meg felújítani, másrészt visszaigénylés alatt áll, így a kollégiumnak más megoldás után kellett néznie.

Az Erdélyi Református Egyházkerület vezetőségével közösen született meg az új óvoda építésének ötlete, amihez egy évvel ezelőtt fogtak hozzá a magyar kormány támogatásának köszönhetően. Az igazgatóasszony elmondta: a kollégiumban jelenleg 535 gyerek tanul, az új óvoda különböző csoportjaiba ősztől mintegy hetven gyerek fog járni.

Forrás:(Ezt a cikket a Krónikáról másolták: https://kronikaonline.ro/erdelyi-hirek/evszazadokra-tervez-nagyenyed-uj-ovodat-bolcsodet-es-modern-tornakertet-kapott-a-kollegium#)

Kérdése van?

Vegye fel velünk a kapcsolatot.