KÖZLEMÉNY

 

A Magyar Közlöny 77. (2019. május 7.) számában olvashatjuk a 103/2019. (V. 7.) Korm. rendeletet, mely a Kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló 94/2018. (V. 22.) Korm. rendeletet módosítja. E szerint a „csángó ügyek” intézése ezentúl a miniszterelnök általános helyettese helyett a külgazdasági és külügyminiszter feladata. „A miniszter a csángó ügyek vonatkozásában a nemzetpolitikáért való felelőssége körében összehangolja a központi államigazgatási szervek csángó ügyekkel összefüggő tevékenységét, ennek keretében a Kormány feladatkörében érintett tagjával együttműködik a csángók kulturális és anyanyelvi identitását erősítő és fejlesztő programok és fejlesztések megszervezésében, a csángó kulturális örökség emlékeinek és értékeinek feltárásában, megőrzésében.” … „Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.”

A fenti döntés a moldvai magyar oktatásért felelős Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége, valamint az oktatást kezdetektől szervező és támogató AMMOA és KEMCSE kihagyásával történt, a döntésről és a következtében várható változásokról hivatalos tájékoztatást eddig nem kaptunk.   

                                                                                                                       Dr. Legeza László

 

 

TÁMOGASSA ÖN IS A MOLDVAI MAGYAR OKTATÁST ÉS AJÁNLJA FEL ADÓJA 1%.-ÁT ADÓSZÁM: 18710209-1-43...
Kérjük támogassa egy‐egy csángó kisgyermek magyar tanítását alkalmanként, vagy jelképes keresztszülőség vállalásával! A renszeres támogatáson túl, várjuk adója 1%.-ának felajánlását is az oktatási programunk javára
Áldott Húsvéti Ünnepet
Áldott Húsvéti Ünnepet kíván minden keresztszülőnek, támogatónak, tanárnak a Moldvai Magyar Oktatásért Alapítvány
1848 Március 15 - 2019 Március 15
Állami kitüntetést kapott A Moldvai Magyar Oktatásért Alapítvány alapítója, PETRÁS MÁRIA
Állami kitüntetéseket és művészeti díjakat adtak át a nemzeti ünnep alkalmából, többek között A Moldvai Magyar Oktatásért Alapítvány alapítója, PETRÁS MÁRIA népdalénekes, keramikusművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja részére is. Ez úton is gratulálunk a díjhoz. (fotó: http://www.primissima.hu/dijazottak/petras-maria/)
Beszámoló a 2019. évi keresztszülő-tanár találkozóról
A Moldvai Magyar Oktatásért Alapítvány és a Keresztszülők a Moldvai Csángómagyarokért Egyesület ez évi első nagy közös rendezvénye a hagyományos keresztszülő-tanár találkozó volt, amire 2019. február 23-án került sor. A moldvai csángómagyar oktatási program tanárai már előző nap megérkeztek. A XI. kerületi Hotel Berlinben szálltak meg, ahol este az AMMOA és a KEMCSE meghívására jó hangulatú vacsora mellett, kötetlen beszélgetés közben megtudtuk a legfrissebb híreket a moldvai magyar oktatásról, a tanárok olykor nem könnyű mindennapjairól, örömeikről, gondjaikról.
Kérdése van?

Vegye fel velünk a kapcsolatot.