KÖZLEMÉNY

 

A Magyar Közlöny 77. (2019. május 7.) számában olvashatjuk a 103/2019. (V. 7.) Korm. rendeletet, mely a Kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló 94/2018. (V. 22.) Korm. rendeletet módosítja. E szerint a „csángó ügyek” intézése ezentúl a miniszterelnök általános helyettese helyett a külgazdasági és külügyminiszter feladata. „A miniszter a csángó ügyek vonatkozásában a nemzetpolitikáért való felelőssége körében összehangolja a központi államigazgatási szervek csángó ügyekkel összefüggő tevékenységét, ennek keretében a Kormány feladatkörében érintett tagjával együttműködik a csángók kulturális és anyanyelvi identitását erősítő és fejlesztő programok és fejlesztések megszervezésében, a csángó kulturális örökség emlékeinek és értékeinek feltárásában, megőrzésében.” … „Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.”

A fenti döntés a moldvai magyar oktatásért felelős Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége, valamint az oktatást kezdetektől szervező és támogató AMMOA és KEMCSE kihagyásával történt, a döntésről és a következtében várható változásokról hivatalos tájékoztatást eddig nem kaptunk.   

                                                                                                                       Dr. Legeza László

 

 

Moldvai Csángómagyar Délután Vassurányban
A keresztszülő-mozgalom támogatása érdekében július 20-án közösségépítő-programot szerveznek Vassurányban, amelyen jelen lesznek pusztinai meghívottak is.
Táborok 2019 nyarán
Az idei nyár első táborai már be is fejeződtek, mások éppen zajlanak, de sok van, ami csak később indul. A melléklet lista azokat tartalmazza, amelyekről tudomást szereztünk. Ha valaki tud még más táborokról, kérjük, értesítse egyesületünket, hogy közzé tudjuk tenni, így minél több csangómagyar kisgyereket tudjon meglátogatni keresztszülője, támogatója.
Petrás Mária és Petrás Alina tábora Pomázon
Petrás Mária és Petrás Alina tábora Pomázon
TÁMOGASSA ÖN IS A MOLDVAI MAGYAR OKTATÁST ÉS AJÁNLJA FEL ADÓJA 1%.-ÁT ADÓSZÁM: 18710209-1-43...
Kérjük támogassa egy‐egy csángó kisgyermek magyar tanítását alkalmanként, vagy jelképes keresztszülőség vállalásával! A renszeres támogatáson túl, várjuk adója 1%.-ának felajánlását is az oktatási programunk javára
1848 Március 15 - 2019 Március 15
Kérdése van?

Vegye fel velünk a kapcsolatot.